2012. május 22., kedd

Férfi és nő























Férfi és nő

'' A nő határtalan lény, sőt éppen az, aki sohasem annyi, amennyi, hanem mérhetetlenül több''. Miben nyilvánul meg ez a ''határtalanság'', a '' mérhetetlenül több''? Például a férfi és a nő kapcsolatában is. Amikor az Örök Nő jelentőségéről ír századunk nagy gondolkodója, Theilard de Chardin, akkor a következőket állapítja meg:


… a Nő a Férfi számára:

A Világmindenségtől remélt minden kiegészítésnek szimbóluma és megszemélyesítője...
A Nő szárnyakat bont, érzékennyé tesz, önmagának nyilatkoztatja ki a Férfit, akit szeret. Ez olyan ősi igazság, mint az Ember...
A Nő úgy áll előtte, mint a világ vonzóereje és szimbóluma. Már csak úgy tudja átölelni, hogy maga is a Világ méretei szerint nagyobbodik meg. S mert a Világ mindig nagyobbodik, még mindig befejezetlen, s nálunk mindig előbbre jár, ezért - hogy elérhesse azt, akit szeret - A Férfinak vállalkoznia kell a Mindenségnek és önmagának meghódítására.

Chardin az örök nő páratlan hivatását hangsúlyozza:

szerepe a világot átadni a férfinak, szerepe segíteni a férfit a világ meghódításában, amely küzdelemben a férfi kezével, eszével harcol. Tükör lenni, hogy a Férfi megtalálja önmagát. Ki akarhatna nő létére ennél kevesebbet? És lehet ennél többet? Ő azt is állítja: '' Az Anyag legpezsgőbb formája a Női'''' Az Anyag erői között a Női a legfélelmetesebb.''
Hogy mi következik ebből, azt is leírja:
„ A Női olyan illat, amely szédít; ital, amely részegít. A Valóság területén a '' veszély'' az erő jele is. Minél veszélyesebb valami, meghódítását annál inkább parancsolja az Élet...”

Mácz István: Egészen szép vagy c. könyvéből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése